Jeg burde…..

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

I dag våknet jeg med en tanke om at jeg burde blogge. Ordet burde er et spennende verb. For meg er ordet burde som en alarm, et slags signal som sier wow, «jeg burde», så spennende.

Veldig mange mennesker sier jeg burde begynne å slanke meg, jeg burde begynne å trene, hun burde vært snillere, han burde vært mer hjelpsom, jeg burde gjort ditt eller datt. For meg er det slik at ordet burde viser meg at jeg er i utakt med virkeligheten.

Så når tanken i dag meldte seg om at jeg burde blogge var min første tanke, så spennende, hva gjør jeg med det. Med en god porsjon tankemessig omsorg for meg selv foretok jeg en liten vurdering. Har jeg lys å blogge i dag eller har jeg ikke lys? Har jeg noe å blogge om eller…. Jeg hadde ikke mer en tenkt tanken før jeg ble inspirert til å si noe om ordet burde.

Når vi tenker «Jeg burde ha trent», «Jeg burde vært slankere» «Mannen min burde vært mer hjemme» «Moren min burde ikke mase så mye» så er det tanker som viser at vi ønsker at virkeligheten var annereldes enn det den egentlig er.

Virkeligheten er slik den er. Når vi tenker at det burde vært annerledes enn det er, motsetter vi oss virkeligheten. Det skaper stress og tapper oss for energi. I stedet for å si «Jeg burde ikke mistet jobben» kan vi endre det til å si wow jeg mistet jobben, hvilke muligheter gir det meg nå. 

Det er ikke sikkert at du er glad for å ha mistet jobben. Men de eneste gangene vi har det virkelig vondt er når vi tror på en tanke som er i konflikt med det som er. 

Vi møter utfordringer og problemer. Så lenge vi motsetter oss det som skjer og har en innstilling om at det ikke burde skjedd eller at ting burde vært annerledes, er det som om vi spinner rundt som et hamster i et hamsterhjul. Det gir liten motivasjon til forandring.

Jeg inspireres av mennesker som sier «Wow jeg mistet jobben på fredag og vet du hva jeg feiret med en flaske vin. Jeg har ingen jobb å gå til, men jeg gleder meg til å se hvilke muligheter som åpnes nå». Når vi klarer å se virkeligheten slik den er og akseptere at det er slik det er kan vi begynne å lete etter muligheter.

Når vi spiller tillitsspillet åpnes det helt andre dører enn når vi spiller motstandsspillet. Vi møter utfordringer og problemer. Vi møter livet. Det betyr ikke at vi trenger å like alt vi møter. Det betyr bare at når vi ser virkeligheten slik den er og møter den uten motstand gir det oss mulighet til å møte det som skjer på en annen måte.

I stedet for å si det burde ikke ha skjedd kan vi si «Slik er det». Forstå og akseptere at det er virkeligheten. Så omgi seg selv med tanker fulle av omsorg og selvkjærlighet og ærlig undersøke med deg selv hva du vil gjøre med det. Vil du søke ny jobb, vil du begynne å trene. Det kan hende du ikke vil gjøre noe akkurat nå, det er helt i orden. Det viktigste er at du ikke lenger er i konflikt med virkeligheten, men «tar skjeen i egen hand» og søker etter muligheter og løsninger.

Så hva er dine burder, hva er det du tenker at du burde gjøre?

.

 

1 kommentar

  1. siv

    Spennende tanker.Har for mange år siden tenkt dette,men er faktisk fri for slike tanker,det eneste jeg føler er at jeg burde ingenting.en deilig følelse.klem siv

    Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du vil kanskje også like..

Lever du et liv du elsker?

Jeg har hatt et fantastisk år. Jeg har valgt å leve et liv jeg elsker. Gang på gang takker jeg meg...

Magiske øyeblikk

Det har vært deilig å ha en pause og nyte noen uker i Thailand nå før jul. Jeg elsker livet mitt....