Hva er din viktigste relasjon?

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

grunder4Du har sikkert mange relasjoner i ditt liv. Relasjon til mann/kone, barn, venner, kollega, foreldre, sjefen osv. Når en eller flere relasjoner støyer eller er problematiske går det som regel ut over livskvaliteten.

Visste du at din relasjon til deg selv er den viktigste. Hva har det med mine andre relasjoner lurer du kanskje på? Din relasjon til deg selv har alt med dine andre relasjoner å gjøre. Hvis du ikke har en god relasjon til deg selv, hvis du ikke er glad i deg selv, tar vare på deg selv, respekterer deg selv, verdsetter deg selv, så vil det speiles i dine andre relasjoner.

Hele verden er et digert speil. Dine relasjoner speiler din relasjon til deg selv. Det er slik at hvis noen sier eller gjør noe som trigger deg, så er det fordi de trigger et mønster du har i deg selv. Det er derfor 5 personer kan oppleve akkurat det samme, men så er det en som blir fryktelig trigget irritert og sint, mens de 4 andre ikke forstår at det var noe å ta sånn på vei for. Det er fordi vil har ulike mønster og overbevisninger. Dessuten kommer det an på dagsformen og hvilket bevissthetsnivå vi er på om vi reagerer på det som skjer.

Dersom du er glad og fornøyd og kommer hjem og det flyter på kjøkkenet, så kan det være at du plystrer litt rundt og rydder rolig opp. Mens en annen dag når ditt bevissthetsnivå er lavere og du er på den nedre delen av følelsesskalaen og kommer hjem og det flyter på kjøkkenet så kan det være du ekspoderer i sinne og kjeftr rundt deg. Situasjonen er den samme, men din respons er helt forskjellig. Det er fordi ditt bevissthetsnivå er forskjellig. Så da er det ikke de ytre omstendighetene som er problemet, det er din indre tilstand, ditt bevissthetsnivå som avgjør din respons.

Dersom du merker at du blir irritert over rot for eksempel så er det fordi det trigger noe i deg. Det speiler noe i deg. Da kan det enten være at du roter selv (og det gjelder også i bilen, kjelleren, i en skuff osv. et sted hvor du egentlig kunne ønsket at du hadde det ryddigere) Det er det som egentlig blir trigget i deg. Men siden vi er så vant med å leve utenfra og inn, så retter vi fokuset ut på den eller de personene som aktiverer denne frustrasjonen i oss. I stedet for å kjenne etter roter jeg selv. Hvis du merker at noe trigger deg, så handler det om å kjenne etter hvor gjør jeg det samme. Det er alltid første spørsmål. Dersom du ikke roter er neste spørsmål hvordan lar jeg være å sette grenser for alt dette rotet.

Da vil du helt sikkert merke at du kunne vært tydeligere, satt noen grenser som du kunne fulgt opp. Alt dette og den fantastiske endringen som kommer som en følge av denne speilingen unngår du når du lever utenfra og inn. Det er først når vi lever innenfra og ut og tar ansvar for vår egen respons på det som skjer at vi kan skape endring.

Endringen skjer innenfra og ut.

  1. Du blir trigget, opplever frustrasjon, irritasjon osv.
  2. Hva er det dette speiler i meg, hvordan gjør jeg det selv?
  3. Hvordan tillater jeg at andre kan gjøre dette med meg, lar jeg være åsette grenser, være tydelig?

Når du begynner å legge merke til det, legger du merke til at din relasjon til deg selv alltid er viktigst. For når du overskrider dine egne behov, når du pleaser andre eller er ute og sammenligner deg med andre, så er det ingen tilstede hos deg. Når du lever innenfra og ut, føler du deg god nok, du er glad i deg selv og selv om noen gjør så trigger det deg ikke. Det er derfor de som deltar på onlinekurset Den Indre Guide sier at de kan stå i situasjoner hvor de før ble frustrert og irritert og merke at de følelsene ikke lenger er der. Det ligger det en enormt stor frihet i.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..