Er du din egen beste venn?

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

Mandal 4

Jeg har denne uken hatt 3. dagers presentasjonsteknikkkurs for en gjeng flotte mennesker. De hadde alle det felles at de ønsker å bli tryggere i formidlingsrollen, få mer selvtillit når de skulle holde en presentasjon, tale eller bare det å våge å ta ordet. Vi hadde noen lærerrike dager sammen og det var bare helt fantastisk å se den endringen som skjedde med kursdeltakerne.

De fikk med seg alle verktøyene til hvordan holde en god presentasjon, de fikk øving, ble filmet, fikk feedback og vokste noe utrolig i løpet av de dagene. I tillegg til det rent tekniske, å ha en god forberedelse og gjennomføring, kan vi gjøre mye med måten vi snakker til oss selv på. Noen av deltakerne hadde en tendens til å snakke seg selv ned i begynnelsen. Det vil si, de annerkjente ikke seg selv med positive tilbakemeldinger. I stedet fokuserte de på det de ikke var fornøyd med.

For å bli bedre i noe, uansett hva det er, er vi nødt til å finne frem til det som virker og gjøre mer av det. Marit Breivik, som ledet handball landslaget i en rekke år, sa «vi kan ikke kjefte noen gode» Så hvordan er det med deg? Hva sier du til deg selv når du går gjennom dagen? Er du din beste venn eller kanskje din verste fiende?

Jeg stilte spørsmålet til denne gruppen som var på kurs «Hvor mange venner ville du hatt hvis du hadde snakket slik til dem som du gjør til deg selv inni ditt hode»? Det var mange som ble overrasket over det svaret de gav seg selv på det spørsmålet. Ingen eller få?

Det er jo synd hvis det er slik at vi behandler oss selv som vi tross alt er sammen med hele tiden så dårlig. Er det kanskje på tide å begynne å snakke fint til deg selv, finne fram til hva som er bra med deg, begynne å anerkjenne dine egne styrker? Det finnes alltid noe som er bra og det hjelper utrolig mye å begynne å løfte det fram.

Jeg har vært så heldig den siste uken å fått redigere et par filmer med tilbakemelinger fra deltakerne på Life Coach Utdannelsen. Det har virkelig varmet mitt hjerte mange ganger å høre de skjønne tilbakemeldingene. Du kan gjerne bruke helgen til å spør andre hva de setter pris på med deg, så kan du begynne å fylle på anerkjennelses kontoen.

Det varmer godt med gode tilbakemeldinger, så jeg er uendelig takknemlig, for alle de herlige tilbemeldingene fra deltakerne på Life Coach Utdannelsen kommer med på videoen og at de faktisk stiller opp, går utenfor comfortsonen og gjør dette er jeg så uendelig takknemlig for. Likevel hjelper ingen ytre tilbakemeldinger hvis jeg ikke er glad i meg selv, hvis jeg ikke snakker fint til meg selv og er min egen beste venn. Det føles godt når vi tar vare på oss selv og er vår egen beste venn. Og så er det slik at verden ofte speiler vår relasjon til oss selv, så når vi gir oss selv gode tilbakemeldinger og anerkjenner oss selv, så vil verden rundt ofte speile det. Også når det er mottsatt. Så hvilken speiling ønsker du?

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..

Er du redd for forandring?

Er du redd for forandring?

Mange mennesker blir værende i situasjoner og omstendigheter de ikke ønsker, eller har det bra i....