Lar du frykten styre?

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

En av de tingene døende menneske angrer mest på var at de ikke tillot seg å følge drømmene sine og at de ikke var ærlige om sine følelser. En autralsk sykepleier gjorde en undersøkelse og intervjuet en rekke døende mennsker og fant noen interessante funn. Noe av det som var felles for dem var at de på dødsleiet innså at de av frykt for hva andre ville si, av frykt for å skuffe seg selv og andre hadde de stoppet seg selv fra å leve det livet de egentlig ønsket seg.

Pasientene innså på dødsleiet at hadde levd middelmådige liv og mange av dem var fylt av bitterhet, ifølge sykepleieren. De hadde grodd fast i gamle mønstre og vaner og brukte mye tid på å late som fordi de egentlig fryktet forandringer.

Det er mange som lever livene sine slik. De er mer opptatt av å passe inn og redd for hva andre vil si, redd for å såre andre, redd for å gjøre feil. Så istedet for å gå for drømmene og gjøre det man egentlig vil, setter man seg selv og sine drømmer på vent.

Slik trenger det ikke å være. Vi kan alle lære oss å stoppe opp og kjenne etter. Er dette riktig for meg? Eller gjør jeg det kun for å glede andre? Det handler om å lytte til seg selv, ta en pause og spør oss selv hva vi egentlig ønsker med livet vårt. Vi har dette ene livet og det kan være over før vi vet ordet av det. Så hvorfor ikke leve det livet du ønsker og ikke bare det du tror forventes av deg?

Jeg syns det er modig å ta valg som er rett for en selv og ikke bare tenke på andre. På flyet sier de «ta på din egen oksygenmaske før du hjelper andre» Vi tror vi kan leve et godt liv ved å please alle andre, hvis bare de rundt meg har det bra. Men problemet med det er at de har det ikke bra hvis du ikke har det bra. Det nytter ikke å late som. Vi merker hverandre. I kommunikasjonen betyr ordene bare 7% resten, tonefallet og kroppsspråket avslører oss.

Så det beste vi kan gjøre for andre er å ta vare på oss selv, lytte til oss selv og vårt eget hjerte. Hva er det egentlig jeg ønsker meg? Hva er det som fyller meg med glede? Hva er det jeg drømmer om? Det er alltid en grunn til at du ikke allerede er der. Det er ubevisste overbevisninger som stopper. Det er frykt for å ikke være god nok, frykt for hva som kan skje hvis du gjør det du har lyst til, redsel for hva andre vil si. Alt det er uttrykk for begrensende overbevisninger og tanker som du har lært av andre.

På Coach Mentor Utdannelsen denne uken snakket vi mye om å være den man egentlig er og leve ut fra integritet og være autentisk ekte. Det handler om å lytte til hjertet og det som er viktig for meg. De fleste av oss er ikke opplært til det. Vi er opplært til å please alle andre. Det er derfor mange stresser seg syke i et jag for å tilfredsstille alle andre. Da blir likes på facebook, statussymbol og andre ytre faktorer viktige. Mange opplever at det ikke gir dem noe,livet føles tomt. Det er fordi man ikke er i kontakt med seg selv og lever ut fra den man egentlig er, men ut fra hva man har lært om hva andre mener er best. Vi har blitt så gode i å tilpasse oss og justere livet vårt etter tilbakemeldingene vi får fra andre at vi glemmer å lytte til vår egent indre GPS.

Vi vet alltid hva som er rett for oss. Frykten som kommer på banen (med mindre du er ute i skogen og treffer en bjørn) er bare uttrykk for tillærte tankemønster og begrensinger som hjelper oss å bli værende der vi er. Når vi er i integritet med oss selv og lever ut fra det som er rett for oss kjennes det som en god følelse. Det er vår indre GPS som forteller at vi er på rett vei 😉

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..

Er du redd for forandring?

Er du redd for forandring?

Mange mennesker blir værende i situasjoner og omstendigheter de ikke ønsker, eller har det bra i....