Er du indre styrt eller ytre styrt

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

SommerfereJeg nyter virkelig sommerferien her på sørlandet. Vi kan nesten ikke ha det bedre. Deilig late dager, med sol. sjø og strand. Jeg er så glad for å ha min lille familie rundt meg og for å ha skapt et liv jeg virkelig elsker.

For noen år siden var det ikke slik. Jeg følte at livet skjedde og min rolle i det hele var å ordne meg så best jeg kunne Jeg hadde håp, lengsler og drømmer, men de fikk jeg ikke handlet på for det var så mye som skjedde som krevde min oppmerksomhet.

Jeg forstod det ikke da, men jeg var på den tiden veldig ytre styrt. Det vil si at jeg hadde fokuset mitt utenfor meg selv og tolket det jeg observerte og erfarte gjennom mine sanser. Det vil si at hvis jeg observerte noe som jeg tolket som godt, så hadde jeg det bra og motsatt hvis jeg observerte og erfarte noe som jeg tolket som dårlig så hadde jeg det ikke bra.

Det jeg har erfart nå og som jeg lærer videre i VIP klubben, på mine onlinekurs , min bok Lykkekoden og min utdanning er at vi kan selv skape det livet vi ønsker å leve. Vi er ikke prisgitt de omstendighetene vi lever under. Vi kan når som helst ta skjeen i egen hand og skape det livet vi ønsker å leve. Det betyr å begynne å ta ansvar for vår egen respons på det som skjer. Det betyr å være indre styrt i større grad enn å la de ytre betingelsene diktere vår respons.

Jeg hørte nylig om en kvinne som fikk beskjed om at hunden hennes var så syk at den måtte avlives. Kvinnen ble selvsagt fra seg og gråten satt løst. Hun sørget over hunden, men så kom hun til å tenke på alle de skjønne opplevelsene de hadde hatt sammen, alle de gode stundene og disse tankene gav henne gode følelser som gjorde at humøret skiftet.

Denne muligheten har vi alle mennesker. Vi kan velge å skifte perspektiv og tolkning av det som skjer. Jeg blir så inspirert av å lese om alle de skjønne menneskene som har opplevd utrolige ting, som har vært i konsentrasjonsleir, mistet sine kjære, vært utsatt for ulykker, men som likevel bevarer livsgleden, optimismen og den gode humoren.

Livet har vist meg gang på gang at det ikke handler så mye om det som skjer, men mer om hvordan vi velger å handtere det som skjer. Når vi endrer vår respons på det som skjer, det vi si endrer hva vi tenker og føler om det som skjer, så inspirerer det til andre typer handlinger som gir andre resultat.
De resultatene vi har i vårt liv er en direkte refleksjon av vårt indre, det vi har tenkt og følt. Hvis vi ikke er fornøyd med resultatet er det kanskje på tide å endre i tankene og følelsene.

Det er ikke et tenk positivt prosjekt hvor vi later som om nå er vi positive dere. Det handler om en livsinstilling, en måte å gå til livet på som er indre styrt. Det vi si at man selv tar ansvar for å skape det livet man ønsker å leve.
Jeg er så glad for alle mine redskaper og verktøy fordi det har gjort at jeg nå er i den situasjonen at de ønsker og drømmer jeg en gang følte var langt utenfor min rekkevidde er realsiert. Jeg vet nå at når jeg får et ønske så har jeg samtidig redskapene til å realisere dem og det føles så godt. Jeg elsker å dele videre disse redskapene og opplever en dyp takknemlighet over å se at de virker like godt for andre. Det gir så stor mening å dele redskaper og verktøyer som gir andre mennesker et nytt og bedre liv. Se dem realisere sine ønsker og drømmer, skape bedre relasjoner, heve sin standard, bedre sin økonomi, skape kjærlige og nærende relasjoner.

 

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..

Er du redd for forandring?

Er du redd for forandring?

Mange mennesker blir værende i situasjoner og omstendigheter de ikke ønsker, eller har det bra i....