Den indre guide

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

Følelsene, hva som driver oss

Vi kan sette mål fra fornuften, fordi vi tror det vil være en smart ting å gjøre eller vi kan sette mål ut fra hjertet, hva som får frem gleden og de gode følelsene.

Det er noe vi har snakket mye om på Mentor Årsforløpet. Deltakerne er i ferd med å lande noen virkelig fine mål. Vi har snakket mye om at alt vi ønsker oss er fordi vi tror det vil gi en god følelse å realisere det. Hemmeligheten er å føle følelsen på forhånd. Det er har ført til noen fine refleksjoner og en virkelig oppgradering av målene og funnet frem til hva det egentlig er de ønsker å føle. Det har vært en skjønn prosess.

Veldig ofte er det slik at mennesker kommer til coaching og så sier de «jeg er så stresset» «jeg ønsker mer tid med min familie», «jeg strekker ikke til hverken på jobb ellerhjemme» «jeg skulle ønske at den hadde vært annerledes, eller at de omstendighetene hadde vært annerledes» «hvis jeg bare hadde hatt bedre økonomi, en annen mann, en annen jobb osv.

Det som ofte er felles er at de tror at noe må endre seg innen man kan få det som man ønsker å ha det. Ofte leter man på utsiden etter svaret. Det er først når vi forstår at vi selv sitter med nøkkelen, at vi kan føle følelsen vi egentlig ønsker allerede nå. Når vi forstår at det hele begynner i det indre i våre tanker og følelser og ikke i våre omstendigheter gjør det en stor forskjell.

Vi fødes med alle gode følelser intakt. Glede, omtanke, kjærlighet, ydmykhet, begeistring, entusiasme osv er følelser vi er født med. De ligger tilgjengelig inni oss. Det er følelser som er tilgjengelige hver dag. Hvordan vil du føle i dag?

Ofte er det en bevissthetsprosess og en treningsprosess. Hvis du er vant med å reagere følelsesmessig på autopiloten og observere det som skjer og tolke det ut fra dine overbevisninger og mønster, kan det kanskje være fint å stoppe opp og snu fokset og begynne innenfra og ut istedet. Hva vil jeg føle? Er det glede, begeistring, entusiasme, frihet, begeistring osv? Hvis det for eksempel er glede, så kan neste spørsmål være får dette meg til å føle glede? Det å velge å navigere etter dine ønskede følelser og gjøre mer av det som gir deg disse følelsene og mindre av det som ikke gir deg disse følelsene er en treningsprosess.

På samme måtten som når du trener fysisk, så vil du bli gradvis sterker når du trener med vekter og få gradvis bedre kondisjon når du løper. På samme måten kan vi trene oss til å ta våre følelser på alvor. Vi er født med dette indre guidingssystemet som forteller oss når vi er på kursen mot det vi ønsker oss og når vi er ute av kurs. Så kan vi velge å la denne navigiasjonen gå på autopilot og styres av gamle mønster og overbevisninger eller vi kan velge å være tilstede o øyeblikket og legge merke til hva vi føler. Hvis det vi holder på med gir oss våre ønskede følelser er det den indre guiden som sier du er på kurs, når det ikke gir oss de ønskede følelser er det vår indre guide som sier du er ute av kurs i forhold til det du ønsker deg.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..

Er du redd for forandring?

Er du redd for forandring?

Mange mennesker blir værende i situasjoner og omstendigheter de ikke ønsker, eller har det bra i....