Hva gjør deg glad?

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

Facebook gruppe sammenHva er det som gjør deg glad? Et lite spørsmål med stor kraft. Hvor mye glad og lykkelig er du i prosent i løpet av dagen? I boken Lykkekoden deler jeg følelsene inn på en skala med gladfølelsene på den øverste delen av skalaen og bekymring, frustrasjon, irritasjon osv på den nedre delen av skalaen. Det er ikke fordi jeg mener at noen følelser er feil. Det er for å vise at de gode følelsene som glede, begeistring, entusiasme osv som er på den øvre delen av skalaen gir energi, mens irritasjon bekymring, frustrasjon osv tapper for energi og krefter.

Følelsesskalaen

Egentlig er det slik at følelser bare er. Vi er født med et bredt register av følelser. Når vi er små barn veksler vi lynhurtig mellom følelsene. Et barn i sandkassen kan være glad og lykkelig og så tar noen lekebilen, så blir han sint og frustrert, men øyeblikket etter er han videre i leken. Slik er det som regel ikke for oss voksne. Vi kan gå over tid og være sinte og frustrerte. Vi kan gå over tid å være bekymret. I stedet for å være tilstede i øyeblikket og veksle mellom følelsene lærer vi oss å legge lokk på noen følelser. Vi lærer å ta oss sammen og bli flinke jenter og tøffe gutter.

Jeg liker å sammenligne lykken med en sol av glede. Vi har alle denne solen av glede inni oss, vi er født med denne solen av glede. Noen ganger tenker vi at andre skal gjøre oss glade og lykkelige, men vi er faktisk ikke avhengig av ytre omstendigheter for å være lykkelige. Vi kan når som helst kjenne på gleden. Tenk tilbake på en gang du var skikkelig glad eller tenk på noe du var virkelig stolt over. Kjenn på den følelsen. Hvis du gjorde det tankeeksperimentet, la du helt sikkert merke til gladfølelsen. Hvor kom den fra?

IMG_9088

Ofte tror vi at noen ytre omstendigheter eller at andre skal gjøre oss glade. Når bare det skjer, eller når jeg vinner i lotto eller når det skjer så skal jeg bli lykkelig. Lykken er tilgjengelig for deg hele tiden. Lykken er som en sol av glede som finnes inni deg. Noen ganger har det lagt seg skyer over som begrensende overbevisninger om at jeg kan ikke, jeg er ikke god nok, lykkelige mennesker er overfladiske, nå må vi ikke ta helt av osv. Men det betyr ikke at gleden ikke finnes. Det finnes boblende glede inne i hver enkelt av oss som bare venter på å slippe ut.

Døende mennesker sier at det er en av de tingene de angrer mest på er at de ikke tillot seg selv å være lykkeligere. De har forstått at lykken er et valg. Så hva er ditt valg? Velger du lykken? Velger du å åpne opp for den indre gleden og la lykkefølelsen fylle din hverdag og ditt liv? For meg har det vært en lang reise å velge lykken. Jeg har vokst opp og trodd på fornuften og hatt en akademisk tilnærming til livet. Da jeg endelig forstod at min «jobb» er å være lykkelig og når jeg velger å la lykken og de gode følelsene være min GPS så kommer jeg i flow mot det jeg ønsker og drømmer om.

Noen sier du må kjempe hardt for å oppnå det du ønsker deg, noen sier du må sette deg mål, kjempe hardt og så vil du lykkes. Før var det slik for meg også. Jeg satte meg mål med hode, fornuftige gode mål, trodde jeg. Men, problemet var at når jeg realiserte de opplevde jeg ikke den gleden jeg hadde trodd jeg ville oppleve. I stedet var det som om luften gikk ut av ballongen. Jeg begynte å søke etter meningen med livet. Jeg følte det måtte være noe mer. Det var da jeg oppdaget gleden og hvor enkelt det egentlig er.

Flere pluss dager

Da jeg knekket koden og forstod at min eneste oppgave er å være lykkelig og bruke lykken som GPS. Vi har alle denne indre GPS en som forteller oss om vi er på rett vei eller om det er på tide å snu. Positive glade følelser sier du er på vei mot mer av det du ønsker deg. Negative følelser sier, snu, du har kjørt feil snu du har kjørt feil.

Alt vi ønsker oss er fordi vi tror det vil gi en god følelse. Så er din «jobb» å bringe denne følelsen inn i din hverdag her og nå. Hvis det er en utenlandstur du ønsker deg, så er det kanskje følelsen av frihet, glede eller andre ting. Kjenn etter hvilken følelse du er ute etter, hva er det du ønsker og føle og finn ut av hvordan du kan fyllet livet her og nå med mer av den følelsen?
Livet er ikke i enden av regnbuen, livet er her og nå, så hvordan kan du fylle nået og øyeblikket med mer glede og gode følelser? Hva sier din GPS i dag?

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..

Er du redd for forandring?

Er du redd for forandring?

Mange mennesker blir værende i situasjoner og omstendigheter de ikke ønsker, eller har det bra i....