Finnes det en kode til lykke?

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

Flere pluss dagerNoen spør meg om Lykkekoden er et overfladisk prosjekt som handler om at vi skal late som om vi er lykkelige. Det er faktisk helt motsatt. Lykke er noe vi alle er født med. Ofte blir mine kursdeltakere overrasket over å oppdage at gleden finnes inni og ikke minst hvor enkelt det er å slippe den frem.

Mange tillater seg ikke de pusterommene eller øyeblikkene hvor gleden kan boble opp. Istedet stresser man og kaver og jakter etter stadig nye ting, eller mål som man tror vil gi glede.

Alt vi ønsker oss er fordi vi tror at det vil gi en god følelse å realsiere det. Paradokset er at i stedet for å nyte øyeblikket, nyte livet og glede seg over øyeblikkene er det mange som strever, stresser og kaver. Spørsmålet er om det trenger å være slik?

Lykkekoden gir svaret på hvordan man kan få det hele og være lykkelig i prosessen. Alle ønsker å være lykkelige og glade. Utfordringen kommer når man tror at noe i det ytre vil gi oss den følelsen. Ingen eller ingenting kan gi oss en følelse. Det er noe vi har inni oss. Noen kan si noe eller noe kan skje som vi tolker på en måte som gjør at vi føler glede, men ingen kan føle følelsene for oss. Noen kan trykke på noen knapper som gjør at jeg føler meg glad, sint, frustrert, begeistret, men jeg har fullt eierskap over mine egne følelser.

I forbindelse med skrivingen av boken Lykkekoden leste jeg mye om mennesker som hadde vært utsatt for umenneskelige utfordringer som å være i konsentrasjonsleir o.l Det som virkelig slo meg var at mange av de hadde overlevd fordi de hadde knekket lykkekoden. De forstod at ingen kunne ta fra dem følelsen av å være glad. De forstod at det ikke handlet om hva som skjedde, men hvordan de hadde det. Som mannen som overlevde ved å si til seg selv «Jeg er kongen av Danmark og jeg elsker jordbær»

Heldigvis er det ikke slik for de fleste av oss at vi er i slike ekstreme situasjonen. Likevel er det slik at mange i dagens samfunn har et så høyt stressnivå at kroppen er i konstant alarmberedskap. Stress skaper stresshormon som påvirker hele den hormonelle balansen i kroppen. Det er vanskelig å nyte livet og være tilstede i de gode øyeblikkene når hele systemet er stressinfisert. Da er det lett å ty til multitaksing og havne på sosial medier.

Kanskje nå er tiden til å snu dette? Kanskje nå er tiden til å løfte seg ut av stressfellen og bevege seg oppover på lykkeskalaen.
Visste du at en av de ting døende mennesker angrer mest på er at de ikke tillot seg å være lykkeligere. Forskning har vist at lykke er at valg og at lykkelige mennnesker lever i gjennomsnitt 10 år lengre enn ikke lykkelige mennesker. Så hva er det som gjør at vi lager en timeplan så fullbooket av må, burde og skal ting at vi går glipp av de små øyeblikkene.

Hva er det du lengte etter i ditt liv? Hva er det som skal til for at ditt liv skal føles menigsfullt? For lykke handler ikke bare om å ha det godt, men også fungere godt. Man trenger å finne frem til hva som er viktig for en selv og identifisere egne behov. Hvis vi går på kompromiss med egne behov og setter andre før oss selv, vil hele vårt system lukke seg ned. Det er i den prosessen vi tyr til overspising, overforbruk av sosial medier osv. Vi finner på noe for å slippe å kjenne på at vi ikke lytter til oss selv.

Så hva om du stoppet opp et par minutter og definerte for deg selv hva det er som gjør deg glad. Hvordan du kan sette av tid til å gjøre mer av det og hvordan det ville føles når du velger mer av det som gjør deg glad? Det kan innebære å følge noen drømmer, verdsette deg selv, sette deg mål eller skape mer rom i din hverdag til lykkeøyeblikkene. Del gjerne med oss hva som gjør deg lykkelig så kan vi alle la oss inspirere av hverandre 😉

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..

Er du redd for forandring?

Er du redd for forandring?

Mange mennesker blir værende i situasjoner og omstendigheter de ikke ønsker, eller har det bra i....