Når valgene får konsekvenser

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

NRK

I går var jeg i NRK rogaland i eget studio. Jeg hadde blitt spurt om å bli med i et program for NRK Pluss som handlet om smarte valg. Sammen med en programleder som satt i Trondheim skulle jeg være en time på luften fra 12.30-13.30. Vi snakket sammen, han stilte meg en del spørsmål og så tok vi imot mennesker som ringte inn og fortalte om store valg de hadde gjort i livene sine.

Det var en riktig hygglig stund. Vi hadde en fin prat om livet, om valg og hva det er som gjør at noen mennesker tar store valg. Det var en mann som ringde inn og fortalte at han hadde drevet familiegarden i alle år, en gard som hadde vært i hans familie siden vikingetiden. Da han for noen år siden ble for syk til  å jobbe var det ingen av hans barn som ville overta. Han hadde syntes det var veldig trist og tenkt mye på at garden hadde vært i familien siden viktingetiden. Men som han sa på et punkt hadde han bare måtte legge fra seg vikingetiden og alt det og se fremover.
Det synes jeg er så fint, at man forstår at hvis vi fortsetter å holde fast i at ting burde vært annerledes enn de er, eller holder fast i en historie som tross alt er forbi så kan vi komme i en situasjon hvor vi frarøver oss selv gleden i øyeblikket. Dette forstod denne bonden og tok et stort valg. Han solgte garden og begynte som fosterfar i en alder av 60 år. Nå var han 62 år og var hjemmeværende far for 2 forstergutter. Kona var ute i jobb og det var han som styrte kjøkkenet og hjalp med lekser.

Jeg elsker slike historier om mennesker som lar være å gi opp selv om de kommer i vanskelige situasjoner. Mennesker som finner løsningen uansett. Det kan hende livet byr på utfordringer, det er faktisk ikke mange som kommer unna utfordringer og problemer ihvertfall hvis man lever et langt liv. Og det er heller ikke det det handler om. Spørsmålet blir hvordan man handterer utfordringene og problemene. Finner man løsninger som denne bonden eller blir man værende i historien om at det er synd for meg?

Vi velger hvert øyeblikk, de valgene vi tar i dag får konsekvenser for morgendagen. Denne bondens valg fikk ikke bare konsekvenser for hans eget liv, det fikk også konsekvenser for 2 gutter som fikk en tilstedeværende fosterfar som var klar til nye oppgaver og gjerne ville være til nytte på nye måter. Det synes jeg er fantastisk.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..

Er du redd for forandring?

Er du redd for forandring?

Mange mennesker blir værende i situasjoner og omstendigheter de ikke ønsker, eller har det bra i....