5 tips til å komme ut av «pleaserrollen»

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

Affirmasjoner
Kjenner du pleaseren? Den som setter andres behov foran sine egne, den som sier ja, når hun egentlig mener nei, den som lytter til alle andres problem og blir tappet for krefter og energi, den som stresser og kaver for å gjøre sitt aller beste slik at ingen skal kunne si at en ikke har gjort det en kan?

Her er 5 tips til å komme ut av «pleaserrollen»

1. Lev innenfra og ut og vær den du egentlig er. Når du har et ytre fokus så lar du deg styre av hva du tror andre mennesker ønsker av deg. I stedet for å kjenne inn og lytte til deg selv, så er du god til å tolke og tenke hvordan du kan bidra til andre. Det er fint å være et godt medmenneske, men hvis du hele tiden lever med et ytre fokus, mister du deg selv i prosessen. Så det handler om å lytte inn og kjenne etter hva er det jeg trenger, hva har jeg behov for

2. Lytt til egne behov og handle på dine behov. Som pleaser er du dyktig på å merke andres behov og tilpasse deg dem, men ikke så god til å lytte til egne behov. I stedet for å lytte inn og kjenne etter hva har jeg behov for, har pleaseren lett for å overhøre egne behov og utsette dem. Det som skjer når vi ikke lytter til egne behov og handler på dem er at en del av oss konkluderer med at jeg er ikke særlig mye verdt. Så det gir næring til en lav selvfølelse.

3. Ta først på din egen oksygenmaske, før du hjelper andre. Når man har et ytre fokus og er opptatt av å tilpasse seg andre, hjelpe andre, si ja til andre istedet for å lytte inn, ta vare på deg selv og løse egne problem så får man ikke løst sine egne problem. Det blir en evig runddanse, hvor en biter seg selv i halen og lett kommer inn i klage kritikk fellen fordi en ikke får endret på det som ikke fungerer for en selv når en er så opptatt med å hjelpe alle andre.

4. Lær deg å sette grenser. Som pleaser har man vanskelig for å sette grenser, fordi man selv overskrider sine egne grenser ved å ikke oppfylle egne behov og ikke handle på det man har sagt man vil gjøre (som å begynne å trene, spise sundt osv.)
Så lenge du overskrider egne grenser vil du møte andre som gjør det samme, det kan være en sjef, en partner, en kolllega eller andre. Det skaper drama og krever uendelig mye energi av deg. Det er hardt å leve i dette dramaet.

5. Vær din egen beste venn. Du har kanskje lagt merke til hva stemmen inne i hodet ditt sier? Er det oppbakkende og støttende ord du sier til deg selv, eller kritiserer du deg selv, klager du over deg selv? Din indre dialog er avgjørende for din selvfølelse, men også hvordan du har det med deg selv. Når du er hard, kritisk mot deg selv,vil du ofte vende deg mot andre og innta»pleaserholdningen» for å få anerkjennelse. Når du lærer å være din egen beste venn, støtte deg selv, kjenne etter hva er viktig for meg, så vil du oppleve en stor boost i din selvfølese, det blir mindre stress i livet ditt og du vil oppleve godfølelsen innenfra.
Hvsi du kjente deg igjen i dette og virkelig merker hvor mye trøbbel den indre «pleaseren» gjør for deg, så har du nå mulighet til å få en steg for steg oppskrift til å lukke ned for pleaeren og skape rom for den du egentlig er, dine bhov og for å leve innenfra og ut. Du kan sikre din plass her: http://denindreguide.no/den-indre-guide-online-kurs/

 

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..

Er du redd for forandring?

Er du redd for forandring?

Mange mennesker blir værende i situasjoner og omstendigheter de ikke ønsker, eller har det bra i....