Det nytter ikke å sette mål og lage planer hvis du ikke har selvfølelsen på plass

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

May-Bente Julie 21

Mange ser på selvfølelsen som noe alvorlig og litt mystisk, men egentlig er selvfølelsen ganske ukomplisert, enten den er god eller dårlig. Det er forskjell på selvtillit og selvfølelse. Du kan ha god selvtillit og i forhold til prestasjon på jobb, skole, sosiale settinger, men likevel ha lav selvfølelse.

Selvfølelsen er den følelsen du har for deg selv, din indre følelse av verdi i ulike settinger. Til og med administrerende direktører som jeg coacher, som er superdyktige i jobben kan gå rundt med en usikkerhet og være redd for å bli avslørt som en bløff. Det er ikke fordi de ikke er flinke i jobben, men de føler det ikke slik fordi de har noen tanker om at jeg burde gjort det bedre, jeg burde fått det til, de tenker negativt om seg selv og legger merke til hvor dyktige andre er.

Det er slik at de tankene du tenker vi tenker gir noen følelser. Hva tenker du om deg selv, hva sier du til deg selv inne i dine tanker? Er det støttende oppbakkende og kjærlige tanker eller er det kritiske, negative og klagende tanker? Mennesker med dårlig selvfølelse tenker flest negative tanker om seg selv. De har blitt vant til det og det har gjort at de har kommet inn i en negativ tankespiral.

For meg har det å få en solid og sterk selvfølelse på plass vært det mest avgjørende både i mitt privatliv og i min business. For meg er det fundamentet som jeg bygger resten av mitt liv på. Det er en annen måte å leve livet på. Før var jeg veldig opptatt av hva andre mente, hva andre syntes og følte meg god nok når andre gav skryt og anerkjennelse. Det liker jeg enda, men det er ikke avgjørende for hvordan jeg har det. Nå lever jeg innefra og ut. Jeg kjenner på den indre gleden, min indre essens og er i kontakt med den jeg egentlig er. Å leve livet derifra og ha et innefra og ut perspektiv er en helt annen måte å leve livet på.

De menneskene jeg har på kurs og lærer dette til forteller om magiske forandringer. Egentlig er det ikke noe hokus pokus, det jeg hjelper dem med er å se storheten i seg selv, se den fantastiske personen de er og åpne opp for at mer av den de egentlig er kan komme frem. Det føles som å komme hjem, det gir en større følelse av frihet, glede, blir mer impulsive, gjør at de lytter mer til egne behov og verdsetter seg selv mer.

Hvordan står det til med din selvfølelse? Føler du deg god nok? Snakker du fint til deg selv? Er du kjærlig og omsorgsfull overfor deg selv? Eller har du gang i den indre kritikeren? Hvordan vil det være å fortsette på det sporet, men den samme selvfølelsen neste år? Vil det gi deg det livet og de resultatene du lengter etter?

Min erfaring er at når ikke selvfølelsen er på plass, når vi ikke er glade i oss selv, når vi ikke lytter til egne behov og lever ut fra den vi egentlig er så kan vi oppnå alt vi vil, men det gir ikke den gode følelsen. Faktisk er det ofte slik at dersom vi har lav selvfølelse vil vi oppleve å sabotere oss selv, snakke oss selv ned og komme med unnskyldninger og på den måten stoppe oss selv før vi realsierer det vi lengter etter.

Lengter du etter noen andre resultater? Lengter du etter å være deg selv? Lengter du ette å bli mer verdsatt som den du er? Har du lyst å gjøre 2016 til ditt beste år?

Da nytter det ikke å lage planer og sette mål, hvis du ikke samtidig har selvfølelsen på plass. Det er strevsomt å gå etter mål, med den indre kritikeren på skulderen. Kanskje du har opplevd å nå målet, og at det likevel ikke gav deg godfølelsen du hadde trodd. Eller at du har laget planer og satt mål som du ikke har klart å nå likevel. Det er typisk når selvfølelsen er lav.

Hvis du er klar til å gjøre 2016 til ditt beste år. Et år hvor du og den du egentlig er står i fokus. Et år hvor du lever innefra og ut og står stødig i deg selv og lever ut fra din essens. Da har jeg et supert tilbud til deg. Om få dager starter årets siste kurs opp. Du kan følge det i løpet av 6 uker hjemme fra din egen stue.

Når 2016 ringes inn kan din selvfølelse sterk, din indre stemme kjærlig, selvstøttende og du kan for alvor ha sagt forvel til den indre kritikeren. Hvor deilig hadde ikke det vært? Ville det vært din beste julegave ever? Å kunne starte det nye året med en indre tro på deg selv og en indre følelse av å være god nok. Du kan sikre deg alt dette her:

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..

Er du redd for forandring?

Er du redd for forandring?

Mange mennesker blir værende i situasjoner og omstendigheter de ikke ønsker, eller har det bra i....