Verdens lykkedag 20 mars

Av May-Bente Høiland-Lode - din mentor, coach og kursholder

Jeg hatt hundrevis av mennesker på lederutviklingsprogram, teamutvikling, kommunikasjonskurs, selvutviklingskurs, presentasjonskurs, jentekurs, kurs for ungdommer, foredrag rundt om i hele landet.

Kjøp LykkekodenSom forfatter av boken Lykkekoden (Cappelen Damm 2014) har jeg ofte fått spørsmål om hvorfor skrive en bok om lykke. Flere har spurt om det ikke er et overfladisk prosjekt dette med at vi skal gå rundt å være så lykkelige hele tiden. Om det ikke gir press på oss at vi skal være lykkelige.

Det synes jeg er superfine spørsmål. For hva er lykke? Hvorfor strever vi etter lykke og hvorfor ønsker de aller fleste (i følge undersøkelser gjort verden rundt) å være lykkelige? Det synes jeg er viktige spørsmål. Som forfatter av en bok som assosiseres med lykke og at hvordan bli lykkelligere skal jeg gi mitt svar på dette her.

For det første så er tittelen på boken «Lykkekoden» Det er fordi den viser koden til lykken. Koden er ikke å finne i en ny bil, et nytt hus, en feriereise, bedre helse, bedre økonomi, osv. For mange er jakten på lykken et turboløp fra den ene butikken til den andre. Når vi får bilen, huset, feriereisen, økonomien, helsen osv. så er det ikke likhetstegn med at vi blir lykkeligere. Det er hele illusjonen som de fleste av oss kjøper oss inn i. Hvis du lever i den illusjonen har du ikke lest boken Lykkekoden.
Du har ikke knekt lykkekoden hvis du tror at lykken finnes i en ny bil, et nytt hus eller noe en gang der i fremtiden. Lykken er her og nå, i dette øyeblikket. Lykken reisen, prosessen ikke sluttresultatet. Essensen og koden er at lykken egentlig er i deg allerede, du er allerede lykkelig. Inni deg. Vi er alle født med en indre sol av  glede, følelse av begeistring og entusiasme. Det er vår essens som mennesker.

Som små lever vi ut fra denne solen av glede. Etterhvert som vi vokser opp opplever vi avvisning, kritikk og vi opplever å bli ignorert. Disse opplevelsene legger seg som skyer rundt solen av glede beigeistring og entusiasme. Vi begynner å tilpasse oss andres forventninger, vi begynner å please andre og gjøre det vi tror de forventer for på den måten prøve å unngå å bli kritisert, avvist og ignorert.

Mange av oss begynner å leve utenfra og inn. Istedet for å leve ut fra solen av glede begeistring og lytte etter egne behov hva som er viktig for meg, begynner vi å leve utenfra og inn og «please» andre. Når vi lever utenfra og inn er vi avhengig av noe utenfor oss for å føle glede. Vi har på mange måter «glemt» lykken som finnes inni oss. Når noe skjer som vi tolker som bra, så kontaker vi med gleden inni oss. Andre kan aldri gi oss glede eller få oss til å føle glede. Det er våre tanker om det som skjer, den måten vi tolker det som skjer på som gir oss gleden.

Så det er hele lykkekoden. Du har gleden inni deg tilgjengelig hele tiden. Når vi lever innenfra og ut, lever vi ut fra denne essensen av den vi er, vi er glede begeistring og entusiasme. Vi forstår at det ikke er det ytre eller noe som kan skje en gang i fremtiden som gir oss lykke. Lykken er alltid tilgjengelig inni hver enkelt.

Det handler om å forstå at vi skaper vår virkelighet hvert øyeblikk. Når vi er utenfor oss selv, og er opptatt av hva andre mener, når vi pleaser andre eller sammenligner oss med andre så er det ingen hjemme hos oss selv. Når vi er tilstede i øyeblikket, når vi lever innenfra og ut føler vi oss gode nok, vi kjenner på glede over å være til.

Så hvordan kan du knekke Lykkekoden i ditt liv? Hvordan kan du leve mer innenfra og ut? Hvordan kan du leve ut fra din essens og den du egentlig er?

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du vil kanskje også like..

Er du redd for forandring?

Er du redd for forandring?

Mange mennesker blir værende i situasjoner og omstendigheter de ikke ønsker, eller har det bra i....